SKP:n Jyväskylän piirijärjestön vaali-iltamat Bar Vakiopaineessa 18.2.

Illan aloitti Ritva Sorvalin ja Saku Koskelaisen Älä elämää pelkää -konsertti (alla oleva herrasmies ei kuitenkaan ole Saku Koskelainen, toim. huom.)

403858.jpg    

403860.jpg

Mielipidevangit pahamaineisella  Bar Vakiopaineen vankileirillä...

403861.jpg

Myöhemmin illalla alkoi SKP:n JAKO UUSIKSI! -iltamat. Illan juonsi Janne Oksanen, esiintyjinä Sorvali & Koskelainen, JOS-Akat ja Salla & Pekka.

403852.jpg

403854.jpg

403853.jpg

403855.jpg

403857.jpg 

Puhe 18.2.2007 Bar Vakiopaine, Jyväskylä

Hyvät ystävät ja toverit, hyvä iltamayleisö,

SKP:n tunnus näissä vaaleissa on Jako uusiksi. Vaadimme työn, tulojen ja vallan uusjakoa. Moni muukin asia vaatii jakoa uusiksi, mutta aloitetaan näistä.

Tänä päivänä moni uupuu työelämässä liiallisen työmäärän ja paineiden alla. Ja toisaalta osalla ihmisiä ei ole työtä lainkaan ja sen kautta myös hyvin niukka toimeentulo. Kuten laulussakin sanotaan "Ihminen tarvitsee työtä. Työttömyyttä tarvitsee vain tämä kapitalistinen järjestelmä."

SKP vaatii, että työt ja työaika tulee jakaa tasaisemmin ihmisten kesken siirtymällä 30 tunnin työviikkoon ansiotasoa alentamatta. Teknologian kehitys ja työn tuottavuuden kasvu kyllä mahdollistavat tämän. Vain kapitalistien kyltymätön voiton tavoittelu panee hanttiin.

Työajan lyhentämisellä on monia positiivisia vaikutuksia. Sen avulla helpotetaan työssä jaksamista sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Kun se toteutetaan ansiotasoa alentamatta, siten muutetaan työn ja pääoman välistä tulonjakoa työntekijöiden hyväksi. Nykyinen suurtyöttömyys on kiristysvaltti, jolla työntekijöitä pidetään työttömyyden ja pätkätöiden kurimuksessa. Mutta työajan lyhentäminen kohentaisi työllisyyttä merkittävästi ja siten helpottaisi työntekijöiden asemaa. Palvelujen laatua ja saatavuutta voitaisiin parantaa toteuttamalla soveltuvilla aloilla 6 + 6 tunnin työvuoroja. Näin esim. kalliit laitteet ja koneet saataisiin tehokkaampaan käyttöön.

Työajan lyhentäminen on siis yksi keino muuttaa tulonjakoa. Mutta se ei ole ainoa keino.

Voiko kenenkään mielestä olla oikein, että samaan aikaan kun yli 600 000 suomalaista elää EU:n köyhyysrajan alapuolella, rikkaimmat tässä maassa saavat käsittämättömän suuria summia? Tai että voittoa tekevät yhtiöt jakavat samaan aikaan osinkoja ja irtisanovat ihmisiä? Palkkojen osuus kansantulosta on alentunut ja pääomatulojen osuus kasvanut Suomessa EU-maista jyrkimmin.

Tulonjaon muuttamiseen SKP esittää useita keinoja. Varallisuusvero tulee palauttaa rikkaille. Pääomatuloja on ryhdyttävä verottamaan ansiotulojen tavoin ja ne on saatettava kunnallisveron piiriin, joka on muutettava progressiiviseksi. Suuryhtiöiden johtajien mielettömät optioedut on purettava. Pörssikauppa on laitettava verolle ja valuuttakeinottelua on rajoitettava. Verotettavan tulon alaraja on nostettava 1000 euroon ja ruoan arvonlisäveroa on alennettava.

SKP esittää myös, että taataan 800 euron perusturva kuukaudessa verottomana jokaiselle täysi-ikäiselle, jolla ei ole mahdollisuutta osallistua työelämään tai muuten saada toimeentuloaan työttömyyden, pätkätöiden, opiskelun, vanhuuden, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Käytännössä tämä merkitsee edellä mainituista syistä maksettavien etuuksien tuntuvaa korottamista. Esitys ei tarkoita kaikille automaattisesti maksettavaa kansalaispalkkaa. Lähdemme siitä, että ensisijaisesti ihmisille pitää tarjota työtä. Mutta toisaalta katsomme, että nykyinen minimiturva vaatii sekä yhtenäistämistä, että tuntuvaa nostamista.

Paitsi työtä ja tuloja, myös valtaa on jaettava uusiksi. Pienen piirin kabinettipolitiikkaa olemme Jyväskylässä saaneet maistaa riittämiin. Avoimuus ja kuntalaisten aito kuuleminen on ajat sitten heitetty romukoppaan. Pieni eliitti luulee tietävänsä, mikä on kansalle parhaaksi. Näin myös valtakunnan tasolla. Lisäksi media omalla vallallaan pönkittää tiettyjä tahoja jättäen esimerkiksi kertomatta vaihtoehdoista. Kansalle annetaan kuva kuin meillä olisi vain kolme puoluetta tässä maassa. Gallupitkin perustuvat kysymyksiin, jossa vaihtoehtoina annetaan vain eduskuntapuolueet.

Päätösvallan jakamisesta kertoi SKP:n sitoutumaton ehdokas räppäri Steen 1 mielestäni hyvän esimerkin erässä tv-ohjelmassa. Hän ehdotti Arkadianmäelle nykyisten 200 edustajan sijasta 1000 kansan edustajaa. Kun hänelle ihmeteltiin, että silloinhan jokaisella olisi nykyistä vähemmän valtaa kullakin, Steen vastasi "Se on tarkoituskin. Valtaa pitää jakaa yhä useammalle niin, että sitä ei ole kenelläkään liikaa."

SKP vaatii, että päätösvaltaa on jaettava uudelleen laajentamalla kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja vapauttamalla demokratia suuryhtiöiden ja Euroopan unionin kahleista.

SKP haluaa rakentaa uudentyyppistä demokratiaa, joka perustuu ihmisten omaan toimintaan asetettujen tavoitteiden puolesta. Demokratia on vietävä sinne, missä nyt määrää raha.

SKP:n vanha vaalilause "Rahan vallasta kansan valtaan" on edelleen ajankohtainen vaatimus. Ei kannata jäädä protestoimaan kotia television ääreen tai kapakan kantapöytään vaan on syytä lähteä liikkeelle rakentamaan yhdessä vaatimusliikettä, joka lopulta toteuttaa oikeutetut vaatimuksemme.

Juhlitaan ja nautitaan tänä iltana kulttuurista, käydään keskustelua ja väitellään päivän politiikasta, tentataan ja evästetään ehdokkaita. Mutta lähdetään sitten ulos muiden ihmisten pariin laajentamaan tätä muutosliikettä, jota maamme todella tarvitsee!

Ja muistetaan kuukauden kuluttua käydä vetämässä se punainen viiva, johon oikeuden olemme 100 vuotta sitten saaneet!