Ilmastonmuutos tuntuu olevan päivän sana. Se on niin poliitikkojen kuin tavallisten kansalaistenkin huulilla. Lumeton ja lauha joulu sai jo monet kaipaamaan kunnon talvea, jolloin pääsee hiihtämään ja luistelemaan. Ja vaikka lämmin sää tietysti tuntui mukavalta mm. pienempien lämmityskulujen muodossa niin moni on todella huolissaan, mihin tämä ilmastonmuutos on johtamassa.

No, saatiinhan ne paukkupakkasetkin. Moni ehdokas värjötteli yksikseen torilla - jos piti lupauksensa ja oli siellä, missä lehtimainoksen mukaan pitikin. Itse yllätyin, että eilen kävelykadulla oli liikkeellä niinkin paljon väkeä ja tumput tarttuivat tarjottuun lehteen ihan napakasti.

Vaikka suurin syyllinen ilmastonmuutokseen onkin länsimaiden ahneus ja voitontavoitteluun perustuva jatkuva talouskasvu, emme me yksittäiset kansalaisetkaan voi väistää vastuutamme. Se ei tietysti yksin riitä, ellei isoissa rakenteissa tehdä muutoksia, mutta pienistä puroista ne isot vedetkin kasvavat. Me itse kukin voimme tehdä niitä pieniä tekoja ja kun meitä on paljon, siitä syntyy myös jotain suurta.

Ihmisten kulutustottumuksiakin voidaan ohjailla. Entäpä, jos ei myytäisi muita kuin energian säästölamppuja. Rakentamisessa suosittaisiin energiansäästöön perustuvia ratkaisuja jne. Energialaitosten tehtävänä olisi ihmisten valistaminen ja energiansäästön edistäminen. Ihmiset pitäisi saada miettimään, tarvitsevatko he kaikkia niitä sähkövempaimia, mitä kauppojen hyllyt pursuavat. Ja jos ostaa jonkin koneen, olisi myyjän velvollisuus kertoa, kuinka paljon energiaa laitteen valmiustilassa oleminen vie. Hyvin yleistä lienee, että työpaikoilla koneita ei suljeta. Energian kulutuksesta ei välitetä, ainakaan, jos se ei näy omassa sähkölaskussa. 

Kun jostain itsestään selvyydestä on pula, sen arvon ja merkityksen huomaa. Viime kesänä moni tajusi, mikä merkitys on vedellä tai sen puutteella. Alkoi tuntua ihan hullulta, että meillä pestään katuja vedellä. Kun jossain päin maapalloa vettä ei ole edes juotavaksi. Paukkupakkasilla mietin itse, että eihän minun nyt ole pakko laittaa pesukonetta - etenkään vajaata - päälle, kun energian tarve lämmitykseen on suurimmillaan. Tietysti yksi pesukone ei kesää tee, mutta kun yhä useampi näin tekee, sillä on vaikutusta.

Mielstäni meidän kaikkien pitäisi välittää enemmän - ympäristöstä ja tämän maapallon tulevaisuudesta, ei vain sanoissa vaan myös teoissa.