Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

 

Tämä KymppiR-ohjelma on oikeastaan hyvin merkittävä asiakirja. Sen tavoitteena on pyrkiä parantamaan eri toimijoiden edellytyksiä varautua tuleviin tarpeisiin. Elikä, kun tässä on jotain päätetty, tulee kaupungin eri toimialojen noudattaa tätä ohjelmaa talousarviovalmistelussa ja toimialan omassa suunnittelussa. Kuinka hyvin nämä eri toimialojen suunnitelmat saadaan synkronoitua yhteen, se nähdään lähitulevaisuudessa.

 

Kaupungin päätöksissä on viime aikoina ollut luettavissa hätä siitä, että lapsiperheet muuttavat maalaiskuntaan ja muihin lähikuntiin, ellei meillä ole tarjota riittävästi omakotitontteja. Asetettu tavoite 200 ok.tontin luovuttamisesta vuosittain on mielestämme ylimittainen tavoite. Samaa hätää kuvaa kiire Valkeamäen avaamisesta rakentamiselle. Nämä edellyttävät lisäresursseja kaupungin eri toimialoille. Ja mikäs se taloustoimikunnan viesti olikaan lisäresursseista?

 

Kun nyt esim. naapurikunnassamme on selvästi nytkähtämässä liikkeelle jotain myönteistä mahdollisen liitoksen suhteen, niin kaupungin kaavoituksessa on syytä höllätä ja odottaa. Josko löytyisi kaavoitettavaa sellaisilta alueilta, jotka eivät ole maasto-olosuhteiltaan Valkeamäen tapaan suuria kustannuksia aiheuttavia.

 

Ja toisaalta, kun kuntaliitosta Korpilahden kanssa perusteltiin sillä, että siellä on maata, jota meiltä puuttuu, miksi ei nyt tartuta tähän perusteluun myös käytännössä?

 

Ei voi myöskään olla itseisarvo, että kaikkien pitää voida pakkautua Jyväskylän rajojen sisäpuolelle. Matkat Jyvässeudulla eivät ole pitkät; kyllä vaikkapa Uuraisilla asuen voi ihan hyvin käydä töissä Jyväskylässä.

 

Hallitus on esityksessään Valkeamäen osalta tehnytkin ihan järkevän esityksen. Siihen voimme yhtyä. Päätösesitys maankäytön toteuttamisohjelmasta on muutoin hyväksyttävissä, mutta tuohon 200 omakotitontin vuosittaiseen luovutustavoitteeseen emme voi yhtyä.

 

Liitteenä olevasta asunto-ohjelmasta muutama kommentti:

 

Erityisryhmien asuinoloista ja asunnottomuuden vähentämisestä olemme puhuneet vuodesta toiseen. Asunnottomien määrä on Jyväskylässä pysähtynyt sataan, mutta se ei ole alentunut tästä viime vuosina ollenkaan. Nuorten sekä naisten osuus asunnottomista on kasvanut. Ja käytännön tuntuman mukaan etenkin huumeongelmaisten tilanne on heikentynyt. Esim. ylläpitohoidossa käyviä ei huolita asumaan edes Katulähetyksen tukiasuntoihin. Ja korvaushoidossa olevienkin osalta tilanne on epävarma. Edellytys hoidolle kuitenkin on, että ihmisellä on asunto. Mitä ovat ongelmaan tarjotut ratkaisut? Päihdeongelmaisten asumisratkaisuiksi tässä kaupungissa tarjotaan vain Katulähetystä ja Nuorisoasuntoja, mutta osalle ei edes niitä.

 

Paitsi asunnottomuudesta, olen täällä puhunut aiemminkin siitä, että tässä kaupungissa tarvitaan kohtuuhintaisia, varustetasoltaan vaatimattomia, pieniä asuntoja. Ihmettelen suuresti, että JVA peruskorjausten yhteydessä tekee esim. kaikkiin yksiöitä suurempiin asuntoihin asuntokohtaisen saunan, parvekelasit ym., joita ilmankin ihminen pärjää. Näillä toimilla asuntojen vuokrat nousevat pilviin ja monilla on todellisia vaikeuksia selvitä asumiskuluistaan. Kun kohtuullisen kokoisessa JVA:n asunnossa asuvalla perheellä vuokra on enemmän kuin esim. toimeentulotuessa voidaan hyväksyä, voi vain kysyä, kenellä on varaa asua näissä asunnoissa. Kenelle on tarkoitettu asunnot, joissa on saunan lisäksi takka, lattialämmitys ja suora sähkölämmitys, jolloin ylisuuren vuokran lisäksi asukkaalle tulee vielä huikeat sähkölaskut?

 

Asunto-ohjelmassa (s. 7 ) todetaan aiempien ohjelmien toteutumisesta, että "asunnottomien määrä on pienentynyt, jokainen asumiskykyinen saa asunnon". Tällä ilmaistaan, että jokainen JVA:n asuntojonossa oleva, joka ei ole saanut asuntoa, ei oy:n mielestä ole asumiskykyinen! Tähän tekstiin on kiinnitetty huomiota jo aiempina vuosina ja pyydetty virkamiehiltä asiallisempaa kielenkäyttöä. Samoin siihen, että jos asunnottomia on vuodesta toiseen 100, ei minkään logiikan mukaan määrä voi olla pienentynyt.

 

Sama epäloogisuus on seutukunnan asuntokatsauksessa, jossa vuodesta toiseen todetaan asunnottomia olevan seudulla n. 150 ja määrän pienentyneen vuodesta toiseen. En oikein ymmärrä, mitä pitäisi tehdä – kenelle tästä sanoa, jotta faktat voitaisiin tekstiin korjata eikä enää ensi vuonna näitä samoja virheellisyyksiä täällä olisi luettavissa.

 

SKP:n ryhmä hyväksyy KH:n esityksen muilta osin paitsi, että omakotitonttien luovutusmäärää esitämme pudotettavaksi 100/vuosi.