Valtuustoaloite vanhuspalveluista

Edellisen valtuustokauden alussa tehtiin kartoitus vanhuspalvelujen henkilöstöresursseista sekä investointitarpeista. Asiasta käytiin laajaa ja monipuolista keskustelua paitsi sosiaali- ja terveyslautakunnassa, myös kaupunginvaltuustossa, joka 23.4.2001 teki periaatepäätöksen vanhuspalvelujen henkilöstölisäysten kustannusten huomioon ottamisesta jatkossa. Tavoitteena oli seuraavien viiden vuoden aikana päästä Jyväskylän vanhustenhuollossa ns. hyvän hoidon tasolle. Tarkasteltavina asioina oli mm. hoitohenkilöstön määrä sekä vanhusten hoitoisuusaste.

Esitän, että valtuustolle tuodaan selvitys siitä, miten tämä suunnitelma on toteutunut.

Jyväskylä on saanut kyseenalaista mainetta sillä, että asioita korjataan vasta valitusten ja kanteluiden kautta. Tämä koskee myös vanhustenhuoltoa. Kuntalaiset kirjelmöivät puutteista ja epäkohdista. Vasta hallintokantelun kautta ollaan lisäämässä viisi hoitotyöntekijää ensi vuodelle. Lääninhallitus suosittaa vähintään viittä työntekijää. Eikö tällä vauraalla kaupungilla ole varaa enempään?

Vanhuspalveluista tulisi käydä laajaa ja perusteellista keskustelua myös valtuustossa, joka ylimpänä päättävänä elimenä päättää sinne suunnattavista resursseista.

Esitän, että vanhuspalveluiden nykytilaa ja kehittämistarpeita käsitellään kaupunginvaltuustossa, joko erillisessä seminaarissa tai omana asiakohtanaan valtuustossa, joka evästää virkamiesvalmistelua vanhustenhuollon linjauksista.

Jyväskylässä 29. lokakuuta 2007

Riitta Tynjä

, valtuutettu, SKP

Lassi Kurittu, varavaltuutettu, VAS.