Tässä vaalien alla ihmiset ovat ottaneet paljon yhteyttä; kuka on soittanut, kuka laittanut sähköpostia, kuka tullut kadulla juttelemaan. On hyvä asia, että kuntalaiset ovat aktiivisia ja selvittävät ehdokkaan kantaa asioihin ja toisaalta antavat palautetta toiminnasta.

Yhteydenotot ovat kuvastaneet myös sitä, että kuntaliitosten takia monilla on epäselvyyksiä äänestämiseen liittyen. Pohditaan, voiko äänestää vain sen nykyisen oman kunnan alueella asuvaa ehdokasta ja toisaalta myös sitä, miten ehdokkaan oma äänimäärä vaikuttaa lopputulokseen.

Yksi maalaiskuntalainen soittaja mietti, äänestäisikö ensin jotakuta ehdokasta omalta asuinalueeltaan vaiko suoraan minua. No, keskustellessa asiat selvisivät. Kuulemieni keskustelujen perusteella hän ei ollut ainoa, jolle asia oli epäselvä. Siis; nyt olemme valitsemassa valtuustoa Uudelle Jyväskylälle ja niinpä jokainen Uuden Jyväskylän alueella asuva voi äänestää yhtä hyvin Korpilahdella, maalaiskunnassa kuin nykyisen Jyväskylän alueella asuvaa ehdokasta. Ja tietysti vain yhtä niistä monista hyvistä.

Yksi soittaja aprikoi, meneekö minulle annettu ääni hukkaan "kun Sinä kuitenkin saat niin paljon ääniä, että menet läpi ilman sitäkin". Tämä ilmentää epäselvyyttä ehdokkaiden henkilökohtaisten äänten ja puolueen listan kokonaisäänimäärän merkityksestä. Pakko oli sanoa, että "Jos haluat, että menen läpi, niin äänestä kuitenkin Skp:n listalta jotakuta, sillä puolueen ehdokkaiden yhteinen äänimäärä on tärkeä."

Esimerkkinä edellä mainitusta, että vaikka oma henkilökohtainen äänimääräni on Ksml:n varjovaaleissa ainakin tällä hetkellä suurin, olen silti vasta jossain sijalla 18. Edelläni on lukuisa joukko ehdokkaita pienemmillä henkilökohtaisilla äänimäärillä, mutta heidän puolueillaan on ehdokkaita enemmän ja siten listan kokonaisäänimäärä on suurempi. Varjovaalit ovat vain leikkiä, mutta sama logiikka toimii siellä kuin oikeissakin vaaleissa.

Tärkeintä on kuitenkin käydä äänestämässä. Vain annettu ääni vaikuttaa. Antamalla äänesi Skp:n ehdokkaille (Jyväskylässä nrot 278 - 298 ja Äänekoskella nrot 57-58) ilmaiset vastalauseen nykymenolle ja annat tukesi suunnanmuutokselle.