Valtuustokysymys kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Koskiselle

koskien kaupungin tytäryhtiöiden maksamaa taloudellista tukea yksityisille yrityksille

Viime viikkoina on noussut julkisuuteen Jyväskylän Energian tuki JYP:lle. Mediassa toimitusjohtaja Lappalainen on lupaillut JE:n tukea myös tulevalle konserttisalihankkeelle.

Tietoja maksetuista tukisummista on kaupungin taholta lupailtu, JE:n taholta kieltäydytty antamasta liikesalaisuuksiin vedoten. Toistaiseksi sen kummemmin kuntalaiset kuin kaupungin luottamushenkilötkään eivät ole näitä tietoja saaneet.

Kun kaupunki on yhä enenevässä määrin siirtänyt toimintojaan liikelaitoksiin ja osakeyhtiöihin pois valtuuston ja lautakuntien päätöksenteosta, eivät vaaleilla valitut luottamushenkilöt saa tietoa, millaisilla periaatteilla, millaisia summia ja mille tahoille kaupungin 100%:sti omistamat  yhtiöt antavat. Kun kaupunki mahdollisesti valtuuston tai lautakuntien päätöksellä antaa avustuksia tai rahoittaa hankkeita, tulisi tällöin olla tiedossa, jos yhteisiä verovaroja aiotaan myös muuta kautta vyöryttää samoille tahoille.

 

Kysynkin:

1. Onko nyt julkisuudessa esillä olleesta JE:n JYP:lle antamasta tuesta tarkoitus julkistaa tarkempia tietoja ja jos, niin milloin ja mille tahoille



2. Onko kaupungilla olemassa tytäryhtiöitä koskevat ohjeet yksityisten yritysten tukemisesta ja jos on, niin kuka valvoo niiden noudattamista?

3. Onko mahdollisissa ohjeissa mainittu, millaisilla perusteilla tuettavia yrityksiä valitaan, onko tuki vastikkeellista, millaisia summia voidaan myöntää ja toteutuvatko toiminnassa yleiset eettiset periaatteet?




Riitta Tynjä
Kaupunginvaltuutettu, SKP