Kuten esittelytekstin alussa heti todetaan, jätelain mukaan kunnan on järjestettävä jätteenkuljetus joko omana toimintana tai muuta yhteisöä tai yksityistä yrittäjää käyttäen. Sen paremmin esittelytekstissä kuin päätösesityksessä ei kuitenkaan oteta tarkemmin kantaa järjestämistapaan.

Jätteenkuljetus on syytä järjestää kunnan toimesta. Sillä tavoin saavutetaan synenergiaetuja kuljetuksissa ja myös valvonta on huomattavasti helpompaa. Lokapoikien tapaus ei liene ainoa laatuaan maassamme ja se osoittaa valvonnan tärkeyden. Sopimusperusteinen malli on villimpi ja valvonnan kannalta ongelmallisempi.

SKP:n valtuustoryhmä yhtyy järjestelytoimikunnan ehdotukseen, että koko uuden kunnan alueella otetaan käyttöön kunnan järjestämä jätteenkuljetus.

Pidämme tärkeänä, että keräilyalueet pilkotaan sellaisiksi kokonaisuuksiksi, että ne soveltuvat myös pienille yrityksille. Ja kun kunta päättää myös siitä, minne yhdyskuntajäte toimitetaan hyödynnettäväksi/loppusijoitettavaksi, niin tässä tulisi Jyväskylän aiempaa pontevammin paneutua nykyisen teknologian hyödyntämiseen esim. biojätteiden biokaasutukseen.

Myös kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa käytännössä yksityiset yritykset tekevät työn. Kunnan omana toimintana tämä on harvinaista. Ala alkaa kuitenkin olla niin keskittynyttä, että on vaikea sanoa, paljonko ilmaa tarjouksissa on. Jotta vertailukohtaa olisi, pitäisi esim. osa toiminnasta olla kunnan omaa toimintaa.

Mielestäni kannattaisi tehdä oikea, vakavasti otettava selvitys toiminnan kannattavuudesta omana toimintana.

Ehdotankin päätökseen liitettäväksi ponnen, jonka mukaan tehdään selvitys jätteenkuljetuksen järjestämisestä kaupungin omana toimintana ja tuodaan asia valtuuston päätettäväksi tulevan valtuustokauden aikana.

PONSI LIITETTÄVÄKSI ASIAKOHTAAN 40/KV 17.11.2008:
"JÄTTEENKULJETUKSEN JÄRJESTÄMINEN KAUPUNGIN OMANA TOIMINTANA SELVITETÄÄN JA TUODAAN VALTUUSTON PÄÄTETTÄVÄKSI TULEVAN VALTUUSTOKAUDEN AIKANA."


Jälkikommentti:

Esittämääni pontta kannatti Anna Autere (vihr). Ponnesta äänestettiin ja ponnen kannalla oli 16 valtuutettua, 58 vastaan ja yksi äänesti tyhjää.