Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Nyt käsiteltävänä olevan asian kohdalla haluaisin herättää keskustelua siitä, mikä on kunnan tehtävä ja etenkin, mikä sen rooli on suhteessa yritystoimintaan kunnassa.

Jokin aika sitten oli paikallislehdessä juttua, jossa Suomala Oy:n johtaja sanoi mielipiteenään, että kunta voi kaavoituksella luoda yritystoiminnalle mahdollisuuksia, mutta mitään muuta tukea ei yhteiskunnan tulisi yrityksille antaa. Se vääristää kilpailua. Ja toisaalta markkinataloudessa yritysten pitää olla kilpailukykyisiä ilman tukea meidän yhteisistä verovaroista.

Olen asiassa samaa mieltä. Toisaalta, jos jollekin yritykselle annetaan tukea vaikkapa lainojen takaamisen kautta, niin mihin laitetaan raja, kenen lainoja taataan, kenen ei? Kun tuonne Etelä-Portin alueelle on tulossa paljon kaikenlaista uutta yritystoimintaa, takaako kaupunki kaikkien lainoja? Miten on yhdenvertainen kohtelu tältä osin?

Moventas Oy:n toiminta tuuliturbiinivaihteistojen valmistamisessa on hyvää ja kannatettavaa toimintaa. Mutta voiko kaupunki esim. toiminnan sisällön perusteella päättää, mitä firmoja se tukee, mitä ei?

Maalaamatta piruja seinille haluan muistuttaa, että Jykes kiinteistöt Oy:llä on ollut vaiheita, joissa sille on jäänyt käsiin omaisuusmassaa, josta on ollut vaikea päästä eroon. Muistamme ajat, kun kunnat rakensivat yrityksille halleja, jotka sittemmin jäivät tyhjilleen ja kuntien kontolle. Jos tässä joskus näin kävisi, niin mitähän kaupunki tai Jykes tuolla tilalla tekisi?

Tällä hetkellähän kaupunki luopuu omista tiloistaan säästöjen nimissä. Siihen nähden on aika ristiriitaista, että kaupunki tukee yksityistä yritystä, jolla on tarve laajentaa tilojaan. Eikö Moventas Oy pysty itse huolehtimaan toimintansa laajenemiseen liittyvistä tarpeista? Miksi se tarvitsee siihen yhteiskunnan tukea?

Muistuttaisin myös siitä vanhasta hyvästä neuvosta, että lainan takaamisessa on aina otettava huomioon se riski, että laina voi kaatua takaajan maksettavaksi. Onko kaupunki siihenkin valmis?

Esitän, että kaupunginhallituksen ehdotus hylätään.