Kaupungin talouden tasapainotuksen varmistamiseksi kaupunginhallitus asetti vuonna 2005 ja 2007 taloustoimikunnat, joiden tehtävänä on ollut etsiä keinoja talouden tasapainottamiseksi ja arvioida saavutettuja tuloksia.



Vuoden 2005 toimikunnan ohjeiden mukaisesti kaupungin peruspalvelu-investointeja on valtuustokaudella karsittu merkittävästi. Investointiohjelmasta poistettiin vuonna 2006 mm. Hovilan nuorisokodin uudisrakennuksen investointi, jonka kustannusarvio oli 790 000 euroa. Kun investoinnista

luopumista käsiteltiin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa, arvioitiin, että vuotuinen säästö käyttötalousmenoissa tulisi olemaan 255 000 euroa. Investointi olisi merkinnyt käyttömenoihin vuositasolla 30 000 euron lisäkustannusta.

Investoinnista luopuminen merkitsi väistötiloissa pitkään toimineen Hovilan nuorisokodin toiminnan päättymistä kesällä 2006.



Arvioitujen mittavien säästöjen sijasta kaupungin lastensuojelun kokonais-menot vuonna 2007 ylittyvät miljoonalla eurolla. Ylitys on suoraa seurausta kaupungin omien lastensuojelun laitospaikkojen vähentymisestä. Poistuneet omat laitospaikat on jouduttu korvaamaan kaupungin omia laitospaikkoja kalliimmilla ostopalveluilla eri puolilta Suomea. Kilpailutetut sijoituspaikat eivät ole tarpeeseen kyenneet vastaamaan.


Lastensuojelun kokonaismenojen suuresta ylityksestä huolimatta kaupungin omissa lastensuojelulaitoksissa on vuonna 2007 aikaansaatu isot säästöt käyttömenoissa. Ilman näitä säästöjä lastensuojelumenojen ylitys olisi ollut vielä huomattavasti toteutunutta suurempi.



Hovilan investoinnista luopuminen ja omien lastensuojelun laitospaikkojen karsiminen on lisännyt räjähdysmäisesti lastensuojelun menoja.



Kysynkin kaupunginjohtajalta:                  



Ovatko lastensuojelun palveluyksikössä tehdyt investointi- ja tilaratkaisut kaupungin talouden tervehdyttämistavoitteen mukaisia?



Jyväskylässä 6.maaliskuuta 2008



Riitta Tynjä


SKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja

Lisäkysymykset kaupunginjohtaja Anderssonille:

1. Mikä on arvio tämän vuoden menoista ja budjetissa pysymisestä lastensuojelun palveluyksikössä?

Henkilöstölle juuri jaetussa 4-sivuisessa ns. säästöohjeessa todetaan mm. että "jos ostopalveluissa tulee ylitystä, se on katettava muualta, siis omasta toiminnasta".

Merkitseekö tämä, että jos/kun nykyinen ostopalvelujen käyttö jatkaa kasvamistaan, on laitettava omat lastensuojelulaitokset kiinni säästöjen saamiseksi?

2. Kun viime vuonna taloustoimikunta painotti investoinneissa tilojen käytön tehokkuutta, niin eikö 24 h/vrk toiminnassa olevan lastensuojelulaitoksen tilat ole paljon tehokkaammassa käytössä kuin jäähallin yritysaitiot, jotka ovat 99% ajasta tyhjillään ja joiden investointimenokin on moninkertainen Hovilan nuorisokodin uudisrakennukseen verrattuna?