Uusi nuorisokoti tarvitaan pikaisesti 

Valtuustokauden alussa Jyväskylän kaupungin johdossa asetettiin tavoitteeksi 10 prosentin leikkaus tilakustannuksissa. Linjauksen seurauksena mm. neuvola-, päiväkoti- ja koulutiloja on karsittu. Samaiseen "seinistä säästämisen" – politiikkaan liitettiin myös peruspalveluinvestointien leikkauksia.

Kaupungin investointiohjelmasta poistettiin mm. pitkälle suunniteltu Hovilan nuorisokodin uudisrakennus, jonka kustannusarvio oli tuolloin 890 000 euroa. Usealle kymmenelle vuodelle jaettuna investointikustannus vuositasolla olisi merkinnyt muutaman kymmenen tuhannen euron panostusta.

Hovilan nuorisokodin toiminnasta päätettiin luopua tilanteessa, jossa lastensuojelun laitospaikkojen kysyntä ylitti reilusti tarjonnan niin Jyväskylässä, Keski-Suomessa kuin myös valtakunnallisesti.  Runsas vuosi on ehtinyt vierähtää Hovilan toiminnan alasajosta ja päätöksen taloudelliset vaikutukset ovat arvioitavissa.

Kaupungin nuorisokotien myyntitulot ovat romahtaneet. Entistä harvempi lähikuntien lapsi voi saada sijoituspaikan kaupungin laitoksista. Jyväskyläläisiä lapsia ja nuoria joudutaan sijoittamaan lisääntyvässä määrin hintaviin ostopalveluihin kauas maakunnan rajojen ulkopuolelle. Pelkästään ammatillisiin perhekoteihin ja muihin laitoksiin varatut määrärahat ovat ylittymässä tänä vuonna peräti 500 000 euroa. Myyntitulojen menetyksistä ja ostopalvelujen käytön lisääntymisestä on aiheutunut kaupungille lyhyessä ajassa satojen tuhansien eurojen taloudelliset menetykset ja tällä menolla tappiot voivat nousta vuositasolla yli miljoonaan euroon.

Hovilan nuorisokodin rakentamisen lykkääminen on jo nyt ollut kaupungille taloudellinen takaisku. Vielä enemmän se on sitä inhimillisesti ja kaupungin lastensuojelun kannalta. Laitospaikoista on huutava pula ja kohta ollaan kestämättömässä tilanteessa kun avun tarpeessa oleville nuorille ei löydy kaupungista riittävästi edes kriisisijoituspaikkoja.

Samaan aikaan kun lastensuojelun inhimillisesti välttämättömistä ja myös taloudellisesti kannattavista investoinneista karsitaan, kaupungin johdossa ollaan varauksetta valmiita sijoittamaan useita miljoonia euroja esimerkiksi kilpajäähallin yritysaitioiden rakentamiseen. Yhden yrityksen tarpeisiin tulevaa investointia on kaupunginjohtaja Andersson perustellut julkisuudessa ihmisten hyvinvointiin panostamisella. Näyttää siltä, että kaupungin johdossa on hukassa taskulaskimen ohella myös arvot.

Parhaillaan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä on virkamiestyönä laadittu hyvin perusteltu esitys uuden nuorisokodin rakentamisesta Jyväskylän ja myös lähikuntien tarpeisiin. Yhä vain jotkut tahot haluavat pitkään valmisteltua hanketta jarruttaa. Pakosta herää kysymys, keitä moinen jarrutus hyödyttää. Hyötyjiä varmaankin on, mutta siihen joukkoon eivät kuulu Jyväskylän kaupunki eivätkä lastensuojelutarpeessa olevat lapset, nuoret ja heidän perheensä.

RIITTA TYNJÄ


sosiaalityöntekijä


kaupunginvaltuutettu (SKP)