Keskinäinen kateus vaikeuttaa naisten palkkakehitystä

Terveydenhoitoalan ammattiliitto Tehyn palkkavaatimukset ovat aiheuttaneet monenlaista närää. Hoitajia on syytetty ahneudesta, ja onpa heidän harteilleen sysätty syytöksiä kuntatalouden romuttamisestakin.

Tällöin on kuitenkin unohdettu kaksinaamaisesti toimiva Suomen hallitus, joka on paitsi härskisti syönyt vaalilupaukset kunnon palkankorotuksista, myös jatkuvasti vähentänyt kuntien saamia valtionosuuksia. Ensi vuonna hallitus esittää kunnilta vähennettäväksi 480 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveys- sekä sivistystoimen valtionosuuksia. Samaan aikaan se tarjoaa palkkaratkaisun rahoittamiseen 150 miljoonaa euroa. Näin hallitus sysää vastuun palkankorotusten rahoittamisesta jo ennestäänkin talouskurimuksessa kamppailevien kuntien niskoille.

Eduskunnalla on tässä tilanteessa näytön paikka, koska se voi – ja sen pitää – osoittaa tuntuva lisäbudjetti sosiaali- ja terveystoimeen, jotta sekä palkat että julkisen terveydenhuollon hoitajavaje voidaan korjata.

Mielestämme palkankorotusten torjumiselle ei ole mitään hyväksyttävää syytä, koska valtion budjettiesitys on laadittu yli 2 miljardia euroa ylijäämäiseksi. Tällä rahalla on kyllä varaa parantaa oman maan kansalaisten ostovoimaa. Lisäksi kuntien rahoitusta voitaisiin lisätä yli miljardilla eurolla vuosittain saattamalla pääomatulot kunnallisverotuksen piiriin. Jos tämäkään ei riitä, rahaa saadaan luopumalla rikkaiden verohelpotuksista ja karsimalla yli 700 miljoonan euron asehankintoja.

Hoitoalan ammattilaisten työ on raskasta ja vastuullista. Heidän vaatimuksessaan ei ole kyse ahneudesta, vaan palkkojen pitkäaikaisen jälkeenjääneisyyden korjaamisesta. Jos palkkakuoppaa ei korjata, työntekijöiden rekrytointi julkiseen terveydenhoitoon vaikeutuu entisestään ja hoitajapula pahenee.

Eduskuntapuolueiden edustajat päättävät Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johdossa kuntatyönantajan sopimuslinjasta. Koska kunnallisen alan työn työntekijöistä yli kaksi kolmasosaa on naisia, eduskuntapuolueet syyllistyvät mielestämme myös avoimeen naisten palkkasyrjintään.

Tehyn palkankorotusvaatimus on mielestämme tärkeä avaus muidenkin naisvaltaisten alojen yleisen palkkatason nostamiseksi. Mielestämme tehyläisten kamppailu ansaitsee kaikkien kansalaisten tuen ja toivomme heille voimia asiansa puolustamisessa. Samoin haluamme kannustaa muitakin naisia kamppailemaan oikeuksistaan omissa ammattijärjestöissään. Keskinäinen kadehtiminen ja uhrautumismentaliteetin korostaminen eivät varmasti vie minkään naisvaltaisen alan palkkakehitystä eteenpäin.

SKP:n Jyväskylän piirijärjestön puolesta

puheenjohtaja Riitta Tynjä ja
piirisihteeri Satu Kortelainen