Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Kuntaliitos astuu voimaan 1.1.2009. Uusi valtuusto on aloittanut toimintansa jo tänään. Meille esitetään täällä kolmen juhlapäätöksen tekemistä, hintalappu yhteensä 500 000 euroa.

Moni kuntalainen on ihmetellyt, mitä ihmeen juhlapäätöksiä nyt tarvitaan. Mitä juhlimisen aihetta meillä on? Onko meillä varaa alkaa heitellä rahaa sinne sun tänne pelkän juhlimisen nimissä?

Moni olisi toivonut satsausta siihen, että kuntalaisten mielipidettä liitokseen olisi aikanaan kysytty. Mutta – siihen ei ollut tahtoa eikä kuulemma rahaa.

Nyt kun päätökset on tehty, halutaan ryhtyä työhön uuden kunnan rakentamiseksi. Ihmisillä on huoli lähipalveluista, niiden säilymisestä ja kehittämisestä. Järjestämissopimuksessa tuodaan esille visiona kilpailukykyinen kaupunki. Mutta kyllä siellä puhutaan myös ennalta ehkäisevän toiminnan tärkeydestä ja peruspalvelujen turvaamisesta.

Tämän kokouksen lopussa käsittelemme ensi vuoden budjettiesitystä. Kun sitä luin, niin karvat nousi pystyyn: niin karmeaa ja keskenään ristiriitaista tekstiä se oli etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta. Kauniita lauseita ennalta ehkäisystä ja varhaisesta puuttumisesta, ja seuraavaksi henkilöstön vähentämisestä tai siirtämisestä paikasta toiseen asioiden ratkaisukeinoina. Viimeistään siinä vaiheessa iskostui päähäni ajatus; oikea juhlapäätös – jos sellaisia nyt tarvitsee ylipäätään tehdä - olisi esim. että päättäisimme luopua alibudjetoinnista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Ensi vuoden budjettiesitystä vasten en voi mitenkään hyväksyä esim. 150 000 euron lahjoittamista yliopistosäätiön juhlakeräykseen. Vaajakosken keskustaa varmaan on tarpeen kehittää ja Mäki-Matin perhepuiston toimintakin tarvitsee oman tukensa. Mutta mielestäni nämä asiat tulee tuoda päätettäväksi normaalin käytännön mukaisesti talousarviokäsittelyn yhteydessä. Esityksiin tulee sisältyä tarkemmat kustannusarviot hankkeiden toteuttamisesta.

Esitän asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi ja tuomista päätettäväksi vuoden 2009 talousarvion yhteydessä.

Jälkikommentti:
Esitin palautusta kaikkien kolmen juhlapäätöksen kohdalla. Kahden ensimmäisen asian osalla palautuksesta äänestettiin ja äänin 68 -7 se ei palautunut. Palautuksen kannalla oli lisäkseni Ps:n kolme valtuutettua sekä vihreistä Touko Aalto, Paloma Hannonen ja Maia Fandi. Kolmannessa juhlapäätöksessä palausesitykseni ei saanut kannatusta vaan raukesi