Palvelumaksuja ei saa korottaa

Kunnallisia terveyskeskus-, päivähoito- ja useita muita palvelumaksuja aiotaan korottaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut aiotaan myös sitoa indeksiin, joka nostaisi maksuja jatkossa automaattisesti yleisen kustannus- ja ansiotason nousun mukaisesti.

SKP:n Jyväskylän piirijärjestön mielestä suunnitelluista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen korotuksista ja pysyvän korotusautomaatin teosta on luovuttava. Maksujen korotukset vaikeuttaisivat kohtuuttomasti lapsiperheiden, eläkeläisten, työttömien ja muiden keski- ja pienituloisten toimeentuloa. 

Korotukset eivät liioin tuo lisää rahaa kunnille, koska saatavat lisätulot vähennettäisiin kuntien valtionosuuksista. Palvelujen tasoa ei siis niiden avulla voida parantaa.

Jotta palveluja voidaan kehittää, on kuntien valtionosuudet palautettava 90-luvun alun tasolle. Rahaa tähän muutokseen saadaan esimerkiksi ryhtymällä perimään pääomatuloista kunnallisveroa, palauttamalla varallisuusvero ja pienentämällä asemäärärahoja.

Peruspalvelut ovat jokaiselle kuuluva oikeus, ja palvelut tulisi järjestää ainakin vähävaraisille maksuttomina. Nykyinen kehityslinja johtaa siihen, etteivät pienituloiset pysty enää hoidattamaan itseään. Mille taholle kuuluu tällöin vastuu hoidon ja lääkkeiden puutteen vuoksi syntyneistä kuolemantapauksista?

SKP:n Jyväskylän piirijärjestö ry
vuosikokous 27.4.2008