Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Museoiden varastotilaongelma on kaupungissamme ollut ratkaisematta hävyttömän pitkään. Kulttuurilautakunta teki jo vuonna 2003 esityksen, että tilapalvelu yhdessä museoiden kanssa tekisi esityksen, jolla asia voidaan vihdoin ratkaista. Nythän varastotilat ovat puutteellisia, niitä on ympäri kaupunkia ja ne sijaitsevat vuokratiloissa, mikä on vastoin kaupungin talouden tasapainottamisen linjausta. Toimintojen keskittämistä omiin tiloihin on pidetty taloudellisesti järkevänä toimenpiteenä.

Hankkeen etenemisen myötä on ilmennyt seikkoja, jotka merkitsevät kustannusten nousua, mikäli hanke aiotaan toteuttaa kunnolla eikä puolivillaisena ratkaisuna. Erotus alkuperäiseen kustannusarvioon on n. 618 000 euroa – siis reilut kaksi kettusta kuten jyväskylän rahayksikköä on nykyään tapana nimetä.

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan välisen hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen mukaan talousarviosta poikkeavat merkittävät investointihankkeet on käsiteltävä työvaliokunnassa.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnalla ei tässä vaiheessa ole mennyt pupu pöksyyn vaan se on katsonut hankkeen järkevää ja taloudellista kokonaisuutta ja vienyt rohkeasti asiaa eteenpäin kuten myös Tilapalvelun johtokunta. Ohjeiden mukaisesti asia on ollut Uuden Jyväskylän työvaliokunnan käsittelyssä ja kaupunginhallituksen kautta nyt tässä meillä. Hanke sinänsä on hyvä, eikä sitä ole mitään järkeä pysäyttää kuntaliitoksen takia.

Tällä tavalla järkevästi pitäisi mielestäni tässä kaupungissa tarkastella muitakin hankkeita.

Viime sosiaali- ja terveyslautakunnassa esillä ollut maakunnallinen nuorisokoti olisi taloudellisesti järkevänä hankkeena pitänyt myös rohjeta esittää Tilapalvelun kautta Uuden Jyväskylän työvaliokunnalle ja sitä kautta eteenpäin investointiohjelmaan. Kun esittelevä virkamies ja osa luottamushenkilöistä perustelee hankkeen torppaamista kuntaliitoksella, ei selitys tunnu uskottavalta.

Nykytilan jatkaminen eli ostopalvelumenojen kasvu tulee omaa investointia paljon kalliimmaksi. Lastensuojelumenot ylittyvät vuodesta toiseen miljoonalla, koska omaan palvelutuotantoon ei haluta investoida.

Peräisin tässä nyt sitä paljon puhuttua hintalappua ideologian sijasta.

Viime valtuustossa tekemäni valtuustokysymyksen lopussa vertasin jäähallin yritysaitioiden ja maakunnallisen nuorisokodin käyttöastetta ja hintaa. Kaupunginjohtaja Markku Andersson vastasi tuolloin, että MOLEMPIA tarvitaan.

Nyt näyttää kuitenkin, että sosiaalitoimen johto ja lautakunnan enemmistö eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä, koska piiloutuivat kuntaliitosperustelujen taakse sen sijaan, että olisivat olleet kulttuuri- ja nuorisolautakunnan tavoin rohkeita ja esittäneet taloudellisesti järkevää hanketta päätöksenteossa eteenpäin.