Eri tahoilla on aprikoitu SKP:n ahkeran vaalityön vievän ääniä Vasemmistoliitolta niin, että puolue on vaarassa menettää edustajapaikkansa Keski-Suomessa. Piirijärjestön puheenjohtaja Kari Yksjärvi on julkisuudessa jopa väittänyt, että SKP:lle annetut äänet menevät vasemmiston kannalta täysin hukkaan. Hädän täytynee olla suuri, kun porvareilla pelottelu on pitänyt ottaa aseeksi toista vasemmistopuoluetta kohtaan.

SDP:stä vasemmalla olevien puolueiden tulisi pyrkiä voimien yhdistämiseen. SKP esitti viime keväänä Vasemmistoliitolle vaaliliittoa tavoitteena muodostaa punavihreä radikaali oppositio tulevaan eduskuntaan, mutta uuden puheenjohtajansa johdolla Vasemmistoliitto torjui esityksen. Puolueiden välinen vaaliliitto Keski- Suomessa toisi parhaimmillaan paikan molemmille puolueille ja näin vahvistaisi koko vasemmiston asemaa maakunnassa.

Yhteistyö SKP:n kanssa ei Vasemmistoliiton johtoa kiinnosta. Sen sijaan hallitusyhteistyöhön oikeiston kanssa puheenjohtaja Martti Korhonen on valmis vaalien jälkeen. Kun kumppaniksi kelpaa jälleen kokoomus, menee Vasemmistoliitolle annettu ääni oikeistolaisen politiikan tekemiseen tässä maassa. Eikö se ole porvarillisen politiikan tukemista ja omien äänestäjien pettämistä? Eikö silloin Vasemmistoliitolle vilpittömästi annettu ääni mene hukkaan?

Kuntapuitelain yksimielinen hyväksyminen eduskunnassa on viimeisin esimerkki puheiden ja tekojen välisestä ristiriidasta. Valmisteluvaiheessa oppositio esitti kuntien rahoituksen vahvistamista, mutta kun tekojen aika tuli, Vasemmistoliittokin hyväksyi kiltisti hallituksen esityksen. Myös kuntatasolla Vasemmistoliitto on ollut kilpailuttamassa sekä leikkaamassa lähipalveluja. SKP:n valtuutetut sen sijaan ovat johdonmukaisesti toimineet puheidensa mukaisesti puolustaen lähipalveluja ja vastustaen kunnallisten palvelujen yksityistämistä.

Vasemmiston kokonaiskannatus on laskenut vaaleista toiseen. Syyllinen tähän alamäkeen ei ole SKP. Muissa vasemmistopuolueissa on syytä katsoa peiliin, ryhdistäytyä ja palata työväenpolitiikan peruslähtökohtiin. SKP:lle annettuja ääniä ei varmuudella tulla käyttämään oikeistolaisen politiikan tukemiseen. Siksi SKP:lle annettu ääni ei mene hukkaan. Eduskuntaan tarvitaan punavihreä vaihtoehto, joka sieltä nyt puuttuu.