Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat


Käsiteltävässä asiakohdassa kuten kahdessa seuraavassakin on kysymys Voimalan rakentamiseen liittyvästä murskaustoiminnasta ja sen aiheuttamista haitoista yksittäisille ihmisille tuolla alueella. Korvausvaatimukset ovat summiltaan suuria, 100 000 e – 150 000 euroa.

 

Asia on meillä valtuuston käsittelyssä syystä, että voimassa olevien säännösten mukaan kaupunginhallituksella ei ole valtaa käsitellä kuin alle 20 000 euron vahingonkorvaussummia (100 000 mk = 16 819 eur). Lautakuntakin voi päättää ohjeiden mukaan suuremmista summista, mutta ei näin suurista.

 

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee, että hallituksella on mielestään ollut valta tehdä yli 200 000 euron erorahasopimuksia. Ihmetyttää, minkä logiikan mukaan hallitus voi maksaa kaupungin kassasta 200 000 euroa ilman lainvoimaista päätöstä, mutta sitä pienemmistä summista vahingonkorvauksena se nyt ei voi päättää?

 

Nyt käsiteltävänä olevassa asiassa ei esittelytekstin perusteella pysty tekemään päätöstä suuntaan tai toiseen. Itse ainakin koen, että minun on kyettävä kunnolla perehtymään asiaan, jotta voin tehdä päätöksen. Haettavat korvaussummat ovat suuria. Jos jotain vahinkoa on todistettavasti aiheutettu niin ainakin jonkinlaiset summat voivat olla perusteltuja.

 

Hakijoiden kirjelmät liitteineen ovat olleet kaupunginkansliassa nähtävänä. Kuinka moni teistä on käynyt niihin tutustumassa? Itselläni ei ole ollut näin lyhyessä ajassa siihen mahdollisuutta. Siksi kannatan Hannu Gladin esitystä, että asia jätetään pöydälle. Näin meillä kaikilla on aikaa perehtyä asiakirjoihin ja tiedämme, mistä päätämme. Itse en halua alistua sellaisen päättäjän osaan, joka sokeasti luottaa, että muut ovat jo arvioineet asian oikeellisuuden. Haluan tietää, mistä päätän ja millä perusteilla.



Riitta Tynjä/Skp

 

***

Asiassa suoritettiin nimiäänestys ja pöydälle panon kannalla oli vain 10 valtuutettua vaaditun 15 sijasta. Asiassa päätökseksi tuli kaupunginhallituksen esitys. Päätöksenteon aikaan paikalla eivät olleet Skp:n valtuustoryhmän jäsenet: Jaana Haapasalo, Anu Suutari ja Riitta Tynjä.