Kuka pelkää kansanäänestystä?

Jyvässeudulla on tällä hetkellä vireillä uuden kunnan muodostaminen Jyväskylän maalaiskunnan ja Jyväskylän kaupungin ns. strategisena kuntaliitoksena. Kuntajakoselvityksellä on tiukka aikataulu; työ alkoi elokuussa ja valmista on oltava 15.12.2007.

Kiire on noussut esiin myös niissä parissa kuntalaisille järjestetyssä tilaisuudessa, joissa ei kuntalaisten puheenvuoroillekaan jäänyt edes tunnin vertaa aikaa. On kuin ohjelman käsikirjoitus olisi valmiiksi kirjoitettu, siihen tarvittiin vain muutama pakollinen kuntalaisten kuulemistilaisuus. Vaikuttaa siltä, että koska lopputulos on jo päätetty, ei tarvita yhtä "kansanäänestys"-välinäytöstä.  Eihän sen tuloksella olisi käsikirjoituksesta päättäneiden mielestä mitään väliä. Mutta voisi olla kiusallista, jos kävisi kuten Korpilahdella, että enemmistö kuntalaisista olisikin eri mieltä heitä edustavien päättäjien kanssa.

Kansanäänestyksen järjestämisestä on molemmissa kunnissa jätetty valtuustoaloite. Kansanäänestys on noussut voimakkaasti esiin kuntalaisten puheenvuoroissa myös molemmissa kuntalaistilaisuuksissa. Kummassakaan tilaisuudessa en ole kuullut vastattavan, miksi kansanäänestystä ei voitaisi järjestää.

Ensimmäisessä ohjausryhmän kokouksessa nostin esiin kansanäänestyksen järjestämisen. Kukaan ei kommentoinut esitystä puolesta tai vastaan. Ainoastaan kuntajakoselvittäjä kertoi, että on poliitikkojen asia päättää siitä ja kertoi asiaan liittyvät faktat. Nimittäin päätös kansanäänestyksen järjestämisestä on tehtävä 60 päivää ennen sen järjestämistä.

Siksi kovin ihmettelin maalaiskunnan virkamiesten esitystä omalle valtuustolleen, kun annettiin ymmärtää, että olisi ensin odotettava 15.12. saakka kuntajakoselvittäjän esitystä. Kuvittelevatko esittelijät kuntajakoselvittäjän esittävän, ettei kuntaliitosta tulisi tehdä?

Jos valtuustot päättäisivät vasta 15.12. jälkeen kansanäänestyksen järjestämisestä, niin tuolloin voidaan perustella aikapulalla, että kansanäänestystä ei voida järjestää. Nimittäin seuraavat valtuustojen kokoukset ovat vasta tammikuulla ja esitetyn aikataulun mukaan valtuustojen tulee tehdä päätökset yhdistymisestä helmikuulla, jotta aikataulut pitävät sen suhteen, että kuntaliitos tulisi voimaan 1.1.09. Tähän väliin ei 60 päivää mahdu.

Vastauksena valtuustoaloitteeseen Jyväskylän kaupunginvaltuutetuille esitetään, että selvityksen lopputulos ja siihen mahdollisesti liittyvä ehdotus kunnallisesta kansanäänestyksestä on jätettävä viimeistään 29.2.08. Näin varmaan on. Mutta kuntien päätökset asiasta on tehtävä ennen tätä ja niiden tueksi mielestäni tarvitaan kunnan asukkaiden mielipiteen selvittäminen.

Kansanäänestykset ovat yksi muoto kuntalaisten osallistumis – ja vaikuttamismahdollisuuksia. Jos edes tämän suuruusluokan asiassa ei sellaista käytetä, niin milloin sitten? Mielestäni muutama kuntalaisfoorumi ei ole riittävä tapa selvittää kuntalaisten mielipidettä näin tärkeässä asiassa.

Tuntuukin siltä, että jotkut tahot pelkäävät kansanäänestyksen lopputulosta eikä siksi asiaa uskalleta päästää kansan käsiin.

RIITTA TYNJÄ
kaupunginvaltuutettu, komm.