Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Paras-hankkeella valtio patistaa kuntia kuntaliitoksiin nyt oikein urakalla. Liitosten taustalla ja perusteluna esitetään kuntien heikkenevä talodellinen tilanne.

Mutta ei kuntien talousongelmia ratkaista kuntaliitoksilla vaan ihan muilla keinoilla.

Kuten jo viime valtuustossa totesin, ei kuntien yhteen liittämisestä syntyvä mahdollinen hallintokulujen säästö ole niin suuri, että sillä olisi tässä asiassa merkitystä. Menoja saadaan pienenemään vain palveluja karsimalla. Sitäkö haluamme?

Toisaalta suurempiin kuntakokonaisuuksiin pyrkiminen ja palvelujen keskittäminen usein vain kasvattaa sekä hallintoa että kokonaiskustannuksia. Seurauksena on palvelujen heikentäminen reuna-alueilla ja asukkaille koituvien matka-ym. kustannusten kasvu. Liitokset sinänsä eivät siis paranna kuntalaisten tarvitsemia palveluja.

Tarvitaan erityisiä toimenpiteitä, jotta lähipalvelut saadaan säilymään.

Haluamme, että nämä seikat pidetään mielessä, kun selvitystä nyt Jkl mlk:n ja kaupungin muodostamasta uudesta kunnasta aletaan tehdä. Kuntalaisten näkökulma ja mielipide on kaikkein tärkein - ei hallinnon, ei virkamiesten, eikä meidän luottamushenkilöiden.

Siksi esitämmekin, että kaupunginhallituksen esitykseen lisätään 3. kohta, joka kuuluisi seuraavasti:

"Selvityksen valmistuttua järjestetään Jyväskylässä uuden kunnan perustamisesta kansanäänestys ja esitetään sellaisen järjestämistä myös Jyväskylän maalaiskunnassa".

Selvitystä tehtäessä on tärkeää, että Jyväskylä ei toimi päällepäsmärinä, isäntäkuntana vaan että molemmat voivat kokea olevansa tasaveroisia kumppaneita.

Aikataulu, jonka mukaan uusi kunta aloittaisi jo 1.1.2009 ja seuraavat vaalit käytäisiin uuden kunnan puitteissa  - siis Jyvskylä, Korpilahti ja Jyväskylän maalaiskunta järjestäisivät reilun vuoden päästä yhteiset kunnallisvaalit - on liian tiukka. Kyse on niin suurista kokonaisuuksista, että työ ja valmistelu pitää tehdä huolella.

Ja toisaalta näistä asioista saataisiin kunnon kansalaiskeskustelu aikaan tulevissa kunnallisvaaleissa - mikäs sen kiinnostavampaa kuntalaisten kannalta!

SKP:n ryhmä siis esittää, että KH:n esitysten lisäksi lisätään päätös kansanäänestyksen järjestämisestä.